Heeft uw hond of kat een hartafwijking?

Contact

Laat een hartecho of ECG maken

De medewerkers van Dierenkliniek Glanerbrug bij Enschede onderzoeken en behandelen hartziekten bij uw hond of kat. Of het nu een aangeboren afwijking is of een afwijking die uw dier op latere leeftijd heeft opgelopen, voor elke afwijking bieden wij passende zorg.

 

Door middel van een ECG of hartecho onderzoeken we waarom uw huisdier zich niet lekker voelt en hoe we dit gaan oplossen of verbeteren. Onze arts Rob van de Louw houdt zich al meer dan 5 jaar intensief bezig met dierencardiologie en zoekt – zo mogelijk – voor ieder dier een geschikte therapie waarmee de levenskwaliteit verbeterd wordt.

Hartecho

Voor de juiste diagnose en passende zorg, is het noodzakelijk om naast röntgenopnames ook een hartecho te laten maken. Zo krijgen we een goede indruk van de hartfunctie van uw huisdier. Met een hartecho meten we de grootte van het hart, tot op de millimeter nauwkeurig.

 

Onze praktijk beschikt over een spiksplinternieuwe echomachine – een Vivid S6 – waarmee zeer nauwkeurige kleuren- en weefseldoppleronderzoeken mogelijk zijn. Met deze echomachine stellen we niet alleen de kleinste kleplekkages vast, maar meten we ook de bloeddruk (indirect) van de longslagader en de grote lichaamsslagader.

Hartproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Waar het hartprobleem van uw hond of kat ook door veroorzaakt wordt, met de moderne echoapparatuur kunnen we de boosdoener vinden.

Ook aangeboren afwijkingen van pups en kittens kunnen al op zeer jonge leeftijd – bij de eerste vaccinatie – met onze apparatuur worden vastgesteld. Als een hartafwijking vroegtijdig wordt vastgesteld, wordt met een gerichte medicamenteuze of operatieve behandelwijze een goede levenskwaliteit behouden. Het maken van een hartecho doet uw hond of kat geen pijn. Tijdens de echo liggen de patiënten op hun zijde op een goed gepolsterde tafel. Ze hoeven meestal niet geschoren te worden.

ECG

Als er al een hartecho is gemaakt, is een ECG (Electro Cardio Gram) vaak ook nodig om een zo compleet mogelijk beeld te vormen van de aandoening. Met name als er sprake is van hartritmestoornissen maken we vaak een hartecho en ECG.

Het maken van een ECG is niet pijnlijk voor uw huisdier en gebeurt zonder narcose.

24-uurs-ECG

Het kan voorkomen dat uw huisdier alleen hartritmestoornissen heeft op specifieke momenten. Als er dan een normaal ECG wordt gemaakt lijkt het hartritme in orde te zijn. Een ECG duurt normaliter namelijk 3 tot 5 minuten.

 

Uiteraard willen we ook de niet-continue hartritmestoornissen opsporen. Daarom beschikt onze praktijk over een ECG-apparaat waarmee we het hart 24 uur achter elkaar kunnen monitoren.

Het ECG-kastje zit in een zakje van een borsthesje zodat er geen verband of tape nodig is. Met het ECG-kastje kan de patiënt lekker naar huis. Uw hond of kat kan – net als altijd – doen waar hij zin in heeft. Zo kan uw hond gewoon meedoen aan vrijwel alle hondentrainingen. Zwemmen met het ECG-apparaat is niet mogelijk.

Neem contact op

Bloedrukmetingen

Onze praktijk beschikt over zowel een oscilometrische als een Dopplerbloeddrukapparaat. Hiermee is een nauwkeurige meting van de bloeddruk van uw huisdier gegarandeerd.

Zuurstofbox

Ernstig zieke hartpatiënten krijgen vaak geen lucht meer. Het belangrijkste op dat moment is dat ze naast medicamenten ook extra zuurstof krijgen toegediend en rust nemen. Onze praktijk beschikt over zuurstofboxen waar de dieren tot rust kunnen komen, en waarbij zuurstof in zeer hoge concentraties wordt toegediend.

Bel 053 - 461 80 81 voor dierencardiologie in de regio Enschede

Gronausestraat 1223 A,

7534 AH Gronau

 053 - 461 80 81

praxisvandelouw@gmx.de

Neem contact op